Nå, men det var egentligt meningen at jeg ville have lagt den her opskrift op i går, men så nåede jeg det ikke... hmm... er jeg den eneste som altid får vildt travlt lige når jeg skal ud af døren? Jeg skulle med min svigermor til Kolding i går eftermiddags og det endte med at jeg måtte halse ud af døren og småløbe hele vejen efter at jeg febrilsk havde nedstirret uret i håbet om at bollerne i ovnen ville blive færdig hurtigere af den grund. Det gjorde de ikke og jeg kom et par minutter for sent (men kun et par minutter). Jeg hader at komme for sent, bare spørg Jonatan. Men gode blev de og her kommer så opskriften på Fru Hansens boller:
Du skal bruge: 1 pk. gær, 1 L. vand, 1 tsk. salt, 2 spsk. honning, 1 tsk. bagepulver, 1 tsk. kardemomme, 150 g. margarine og mel.
Her må jeg lige indskyde, at kunsten at bage boller tager tid og teknik som finpudses over lang tid... hvilket jeg gjorde et år hvor jeg boede sammen med nogle kære mennesker som elsker mad lige så højt som jeg gør - uha det var hyggeligt :-)
Du gør følgende:
1. Sæt margarinen over og smelte så den kan nå at køle af til når du skal bruge den.
2. Smulder gæret (note: hedder gær, gæren eller gæret i flertal??) ned i en STOR skål/fad.
3. Hæld en god liter lunken vand (til den varme side) over og tilsæt honning, salt og kardemomme.
4. Så langt, så godt. Nu er det at teknikken kicker ind for nu skal melet i og dejen skal æltes, hvilket jo praktisk talt er en videnskab. Okay, måske ikke helt.... men næsten :-) Melet skal i lidt efter lidt. Jeg har med vilje ikke sat et mål på for det handler ret meget om konsistens og om at prøve sig frem. Jeg plejer at bruge en træslev til at røre med i starten og så tilsætter jeg kun så meget af gangen at jeg stadig kan mærke at dejen er flydende. I starten klumper det helt vildt men det gør ikke så meget for lige om lidt skal du alligevel have klør 5 ned i suppedasen. Men før du skal det, skal du lige have tilsat margarine og bagepulver, og det gør du mens dejen stadig er flydende nok til at du let kan røre i den med træsleven men den samtidig er rimelig klumpefri og har konsistens lidt som tapetklister.
5. Nu skal du have resten af melet i og det kræver at du får beskidte hænder - eller rettere hånd. Jeg bruger altid kun en for så kan jeg bruge den anden til at dosere melet. Nu gælder det om at gradvis at tilsætte mel og ælte indtid at dejen er klumpefri og helt glat og lækker. Bliv ved ind til det ser ud som på billedet herunder.
Dejen er altså stadig rimelig flydende og kan 'hældes' ud af skålen, men lad den bare blive i skålen lidt endnu, for nu skal den hæve, ind til den har dobbelt størrelse.
6. Når den er færdighævet hælder du godt med mel ud på bordet (husk på din dej jo er ret så klistret stadigvæk) og hælder dejen ned oven i melet. Her må jeg anbefale dig at anskaffe dig en tupperware dejskraber til at arbejde med, det gør det noget nemmere at vende dejen rundt med et svup-tag. Dejen skal nemlig formes lidt som en lang pølse som på billedet herunder. Men lad for alt i verden være med at slå alt luften ud af dejen.
7. Nu er du klar til at skære passende stykker af dejpølsen og forme dem til boller. Her må du plastre hænderne godt til med mel for det er noget klistret stads at arbejde med- men det bliver vel belønnet med lækre svampede boller når du er færdig. Du skal stadig være opmærksom på ikke at slå luften ud af dejen - den vil vi gerne beholde deri :-)
8. Når alle bollerne er formet tænder du ovnen og lader bollerne efterhæve i den tid det tager for ovnen at blive varm. Hvis du har varmuft (hvilket er at foretrække) tænder du på 200 grader - hvis du har almindelig, på 210.
9. Bag bollerne til de er gyldne og de lyder hult når du banker på dem. Lad dem køle lidt af og smør et tykt lag smør på... uhhhhmmmmm.... enjoy.....
Bollerne behøver ikke pensles inden de bages, men hvis man har noget lækkert at pensle med, kan det være rigtig lækkert. De sidste jeg bagte penslede jeg med lagen fra de mandariner jeg syltede forleden… uhmmm det var lækkert.



Ingen kommentarer:
Send en kommentar