fredag den 14. januar 2011

Spicy Chutney

*SUK*.... Det er januar og vi er milevidt fra foråret og dets dejlige nye og spæde grøntsager. På den her tid af året er jeg som regel lige ved at gå kold over at skulle tilberede rodfrugter igen, igen, igen og igen. Det er ligesom ikke sæson for ret meget andet end gulerødder, løg, porre, kartofler, selleri og andre underjordiske frugter og så - truth be told -  er der jo ikke uanede tilberedningsmetoder og smagsvarianter på ovennævnte. SÅ.... hvad gør man? Jo, man bringer Asien til Danmark og pepper de danske smagsnuancer op med en hjemmelavet spicy chutney lavet på rødløg, chili, mango, hvidløg og rød peber... mmm.... det er gut! Den er genial som tilbehør til kylling og fisk serveret med ris eller linser (linser er i øvrigt generelt et overset tilbehør), og så smager den dejligt af Asien ;-)



Du skal bruge: 1 mango, 2 rødløg, 4 fed hvidløg, 1 rød peberfrugt, 1 rød chili, 1 dl. hvid balsamico, 1 dl. rørsukker (eller alm. sukker), frisk ingefær og evt. 1 spsk. nigellafrø + 1 stjerneanis (kan sagtens undværes).

1. Hak løg og hvidløg i grove stykker og put dem i en gryde sat over middel varme. Løgene må endelig ikke tage farve men de skal gerne blive blanke og bløde så al den dejlige sødme træder frem. Når de er blevet det, hældes den hvide balsamico over.
2. Brænd peberfrugten af på en pande, dvs. tag den hele peberfrugt og læg på en brandvarm pande og lad den blive sort på alle sider. Når den er brændt godt af tages den af panden og køles lidt af. Nu kan man med lethed pille skindet af og den naturlige sødme i peberfrugten er blevet meget mere karaktaristisk. Peberfrugten og chilien hakkes fint og puttes ned i gryden til løgene. 
3. Mangoen skæres i tern og puttes i gryden sammen med rørsukkeret. Husk at stenen ligger på den brede led - hvilket jeg altid glemmer og derfor skærer den ud på den mest ulogiske måde.
4. Riv en god cm. frisk ingefær ned i gryden og tilsæt evt. stjerneanis og Nigellafrø. Nigellafrø har en karse-agtig bitterhed og let sødme og er typisk tilsat i asiatiske chutneyer. Desuden smager de himmelsk ovenpå friskbagte naan-brød. 
5. Kog hele molevitten op og lad simre i ca. 10 min. 
6. Kom chutneyen på gamle syltetøjsglas eller hyggelige gamle patentglas - evt. kogt i atamon-vand, så kan chutneyen snildt holde sig i laaang tid i køleskabet.



Uhhhmmmm nu har du en dejlig eksotisk chutney som er genial som tilbehør til alt med karry, fisk og kylling :-) Og det bedste af det hele er, at den hjemmelavet og helt fri for E-numre og andre tilsætningsstoffer... Do enjoy...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar